A Continental Bulldog kialakulása

A háziállatok tenyésztésére és tartására vonatkozó európai egyezmény, valamint az állatok védelmére vonatkozó svájci jogszabály meghatározó tényező volt a tenyésztőnek, Imelda Angehrnnek egy új közepes méretű bulldogfajta létrehozására

Célja egy közepes méretű bulldog megteremtése volt, amely megfelel az állatok védelmére vonatkozó jogszabályoknak, oly módon, hogy megőrizné az angol bulldog egyedülálló és nagyra becsült temperamentumát.

Imelda Angehrn az angol bulldogok jól ismert tenyésztője egy ideje már nem volt elégedett azzal, ahogy az angol bulldog fejlődött. Ezzel egy időben megkezdődött a svájci hatóságokkal folytatott megbeszélések a szigorúbb állatvédelmi törvényekről és tenyésztési szabályozásokról. Imelda Angehrn úgy döntött, hogy engedélyt kér az angol bulldog egy másik fajtával való kereszttenyésztéséhez.

December 6-án az angol bulldogok svájci klubja és a svájci kennel klub fajtatanácsa engedélyt adott Imelda Angehrn számára az angol Bulldog x Old English Bulldogok kísérleti keresztezésére,és eredményeként 2001 nyarán PICKWICK BULLDOGS OLD TYPE (PBOT) nevet kapott. Ennek a kísérletnek az volt a célja, hogy megnövelje a kutyák egészségét, elérje a zajmentes légzést, a kutyák fokozott agilitását és rugalmasságát. Azaz, javítson a kutyák életminőségén.

Így hamarosan egy projektcsoportot alakítottak ki a Svájci Kennel Klub Tenyésztési Fejlesztési és Támogatási Munkabizottságának képviselőivel, szorosan együttműködve Imelda Angehrnel. A cél egy új Bulldog fajta kialakítása volt. Abban az időben mintegy 70 kutyát értékeltek állatorvosok és küllembírók, melynek eredményét bejegyezték  az SHSB-ben.

Ennek eredményeképpen az SKG Igazgatósága 2004. szeptember 15-én úgy határozott, hogy a fent említett bizottság alkalmazására alapozva és különböző szabályok és rendeletek alapján zöld utat ad az új fajta létrehozásához CONTINENTAL BULLDOG néven.

Így 2004. december 5-én, az alapító értekezleten, az akkori regisztrált 105 tag jelenlétében megszületett a CONTINENTAL BULLDOG CLUB SWITZERLAND – CBCS.

Az SKG Központi Bizottsága 2005 februárjában hagyta jóvá az újonnan alapított fajta Szabvány Tenyésztési és Szelekciós Szabályzatát.

A fajtáért hatalmas köszönet és tisztelet Imelda Angehrn-nek, aki jómaga egy angol bulldog tenyésztő volt és akinek az áldozatos munkája, kitartása és felbecsülhetetlen szakértelme vezetetett a mai igen népszerű Continental Bulldoghoz. Az egyedülálló megjelenésű és kiváló természetű kutya ami népszerűségét nagyon gyorsan kivívta magának.

A Fédération Cynologique International (FCI)-től ideiglenes elismerést kapott, és a Conti származási országának Svájcot jelölték meg.

Általánosságban a Continental Bulldogról:

A Continental Bulldog bulldog egy közepes méretű bulldog típusú kutya, súlya 25 és 30 kg közötti, a kanok 42-50 cm, szukák 40-48 cm magasak. Majdnem négyzet alakú, sportos testalkatú, kompakt testű. Ívelt nyaka rövid, de nem olyan rövid, hogy úgy érezzük, a feje a vállán ül. A nyak alsó felén a redőzöttség megengedett. Egyenes vagy enyhén ívelt farka van, amelyet soha nem hord a hátára felcsavarva. Lábai erősek, egyenes mellső lábakkal, széles vállakkal, izmos hátsó lábakkal, tömör és ívelt mancsokkal. Szőre rövid, sima, különböző színekben létezik, beleértve a csíkosat, néhány fehér jegyet, fekete maszkot. A bőr rugalmas, és bár a torok és a pofa körül lehetnek ráncok vagy redők, a lábakon vagy a testen nem. Az orra hosszabb, mint a legtöbb bulldogé, ami lehetővé teszi a jobb, zajtalan légzést még futás közben is. Az orra Széles, tág orrlyukakkal és fekete színű. A fang széles és ívelt, ez az íveltség a fajta legfelismerhetőbb jellegzetessége. A stop rendkívül kifejezett. A szeme kerek és széles, egymástól távol ülő, de sem nem kidülledő sem nem bent ülő. Sötétbarna színűek. A fülek kicsik és vékonyak, magasan tűzöttek, lehet lelógó fül vagy rózsafül.

2022-102490_MM_másolat_D_original

A Continental Bulldog a mi szemünkkel

A Continental Bulldog egy magabiztos, agilis mindig vidám természetű, megbízható, családbarát kutya. Temperamentumos, fejlett humor érzékű makacs bulldog. A nap nagy részében a bohóckodás jellemzi, de nem veti meg a kanapén való heverészést sem.

Noha az angol bulldogtól származik, mégis kétségtelenül el kell tudnunk vonatkoztatni tőle. A Continental Bulldog szellemes, tanulékony, de makacskodása vérbeli bulldoggá teszi.

Mozgásigényét nem szabad alábecsülni. Korai szocializációja pedig elengedhetetlen.

A Continental Bulldog természete: meglehetősen ragaszkodó, a társaságot kedvelő valódi társ állat. A makacs felszín érzékeny belsőt takar. Emiatt a tanításánál, képzésénél a pozitív megerősítésre kell fektetni a hangsúlyt. A Continental Bulldog figyelmes és igényli a kommunikációt a környezetétől. Mindent megfigyel, ezért nagyon gyorsan beilleszkedik egy család mindennapjaiba. A figyelmessége gyakran kerül háttérbe a makacssága mögött. A Continental Bulldog ugyanis bulldoghoz méltó makacssággal ragaszkodik a számára fontos dolgokhoz,illetve ugyanígy utasítja el azokat a dolgokat, ami szerinte felesleges, esetleg unalmas vagy bármilyen okból érdektelen a számára. Ezért kell egészen kicsi korától nagy hangsúlyt fektetni a kommunikációra és kialakítani vele a „közös nyelet”.

A Continental Bulldog inkább a társaságkedvelő.

Fontos a megfelelő tanulás/játék/pihenő egyensúly kialakítása, különösen az első évben.

A Continental Bulldog kapcsolata kutyákkal és más állatokkal: könnyen és gyorsan szocializálható. Természetesen kulcsfontosságú a kölykökkori azaz korai szocializáció. A képzés és a szocializáció fontos része a felelős kutyatulajdonosi létnek minden kutyafajtánál!

A Continental Bulldog a családban: figyelmes és játékos természete nagyon könnyen megszerethető, ezért nagyon gyorsan családtaggá válik. A gyerekekkel való viselkedést tanítani kell neki, mint, minden kutyának. Itt is, ha kölyökkorban megfelelő kommunikációval és sok-sok pozitív megerősítéssel segítjük őt, akkor nagyon hamar belesimul a család mindennapjaiba.

Mozgásigénye: aktívabb, mint az átlagos bulldog, de egyedenként ez is eltérő. Vannak, akik a kanapén heverészést részesítik előnyben és vannak akik szívesen mozognak akár hosszabban is. A napi sétát nagyon szeretik, gyakorlatilag bármeddig el tudnak sétálni velünk, de igénylik a szabad futást is. Melegebb napokon legyünk óvatosabbak, olyankor válasszuk a kora reggeli friss levegőt vagy a késő délutáni kicsit hűvösebb időt.

 

2022-102494_MM_másolat_D_original